Bir iletişim hocam, aslında en önemli olan şeyin insanın duruşu olduğunu söylemişti. İnsan yaşamı son yüz yılda neredeyse iki katına çıktı; güzel bir şey uzun yaşamak, ama tabii insanca yaşanacaksa… İnsanın başını dik tutmasını sağlayan organı da omurgası tabii ki.
Yılların yorgunluğu omuzlarımıza çöktükçe, sırtımızın kamburlaşması, bel ağrısı çekmek hatta bel fıtığı (low back pain, backpain, lomber ağrı da denebilir) olmak kaçınılmaz bir kader. Tabii ki yaşlanacağız, ama ihtiyarlamayacağız. Başımız dik, gözlerimiz ileride, kırmızı boyun atkımız rüzgarda yürüyeceğiz… Peki ama bu yürüyüşte yanı başımızda kimler olmalı? Tabii ki doktorlar, özellikle de omurga cerrahları. Hep aynı tahta masanın başından size “Belinizin kemikleri birbirine girmiş, sizin için tıbbın yapabileceği bir şey yok!” diyenler, “Bazı ameliyatlar yapılabilir ama bunlar çok riskli ” diyenler çıkacaktır… Boş verin onları.
Unutmayın ki el elden üstündür. Tabii ki sizin omurganızı eski haline getirebilecek, başınızı tekrar dik tutmanızı sağlayabilecek bir cerrah orada bir yerde sizi bekliyordur… Ayrıca her riski sıfırlayabilmenin de çeşitli yolları var. Kuyruklu yıldızlara gemi indiren çağdaş teknoloji sizin riskinizi mi halledemeyecek! Yeter ki doğru insanlara ulaşmayı bilin…
BAŞIN ÖNE EĞİLMESİN!
NE İYİ GELİR?
Akupunktur, nöral tedavi, kryopraktik, manuel terapi, magnetoterapi vs vs… Bunlar için ancak tamamlayıcı yöntemler denebilir. Hatta bu yöntemlerin en gelişmiş, en bilimsel olanı yani Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon bile bir bel fıtığını tümüyle yok edemez. Oysa bizim, yani beyin-sinir ve omurga cerrahlarının yaptığı iş “tedavi etmektir”. İnsan aklının yapabildiklerinin son noktası, kesip bir yere girmek, oradaki bozukluğu düzeltmek ve her şeyi dikip dışarı çıkmak. Adeta rüya gibi… Yani sadece biz “tedavi” edebiliyoruz, yoksa daha önce sözünü ettiğim yöntemlerin herhangi birini uygulamak tahmin edersiniz ki bizim için çocuk oyuncağı. Zaten bir beyin-sinir ve omurga cerrahı olmak, genç bir doktorun meslek hayatında erişmeyi hayal edebileceği en üst noktadır -ki unutmamalı ki “tamamlayıcı tıp” uygulamalarını yapanların çoğu hekim bile değildir.
TAMAMLAYICI TIP MI, DÜZELTİCİ TIP MI?
BEL AĞRISI NASIL GEÇER
Bel ağrısının tedavisine ağrının şiddetine ve hastanın muayene bulgularına göre karar veriliyor. İlk basamakta bir takım ilaçlar ve korselerin kullanımı yeterli olabiliyor. Bu tedavilerden bir yarar görmeyen hastaya Fizik Tedavi uygulanması ve bele bir takım iğneler yapılması gerekebiliyor. Eğer hasta tüm bunlardan bir yarar görmediyse ameliyat yapılması bile gerekebiliyor. Tabii ilk başlangıçta çok aşırı düzeyde ağrısı olan bazı hastalara veya muayenesi sırasında kuvvet kaybı olan veya kalıcı felç tehlikesi ortaya çıkan hastalara bir an önce ameliyat yapılması da gerekebiliyor.
Uzmanlık Alanları
İletişim
Herhangi bir tıbbi sorunuz için lütfen güler yüzlü personelimizle iletişime geçmekten çekinmeyin.