BEL TUTULMASI, KAYMASI, KİREÇLENME

BEL TUTULMASI

Bel tutulması, aslında bel ağrısı nedeni ile kısa bir süre insanın belini oynatamaması demektir. Bu süre birkaç saatten birkaç güne kadar değişebilir ve genellikle biraz istirahat etmekle veya kendiliğinden biter. Ancak bel tutulmasının sık sık olması, bel ağrısının sürekli bir hale geleceğinin ve beldeki problemin giderek şiddetleneceğinin belirtisidir. Özellikle de bu tutulmaların sabah erken saatte olup gün içinde geçmeleri, bir takım romatizma hastalıklarının da belirtisi olabilir. İşte bu nedenlerle bel tutulması olan insanların bir hekime başvurup gerekli tetkiklerini yaptırmalarında, bir takım bozuklukların erkenden teşhis edilip kolayca tedavi edilmesi yönünden büyük yarar vardır.

BEL KAYMASI

Bel kayması, adından da anlaşılabildiği gibi, insan belindeki omurga kemiklerinin birbirinin üzerinden kayması yani yer değiştirmesi demektir. Tabii bu durum normal omurga hareketlerini zorlaştırır ve ağrılı bir hale getirir. Bel kayması, bir düşme veya kazaya bağlı olarak bel kemiklerinde ortaya çıkmış olan bir kırığa bağlı olabileceği gibi kendiliğinden de gelişebilir. Tabii bir kırığın iyileşebilmesi için sabit şekilde sarılması gerektiği ve insan belinin de gün içindeki binlerce hareketi göz önüne alındığında, kaymaya yol açan bu kırıkların çoğunun kendinden iyileşmeyeceği bellidir. Bel kayması giderek artarsa veya kişide aşırı ağrı veya bacaklarda güçsüzlük, idrar kaçırma gibi felç belirtilerine yol açarsa ameliyat ile tamir edilmesi gerekir. Bu ameliyatlarda platin de denen vida ve çubuklar kullanılır.

BEL KİREÇLENMESİ

Çocuklarla yıllarca uğraştıktan sonra son zamanlarda artık farkına varıyorum da, giderek hastalarımın daha büyük çoğunluğunu yaşlılar oluşturuyor. Tabii bilimsel ve ekonomik gelişmelerin insan yaşamını ülkemizde de uzattığı artık çok iyi bilinen bir tablo.

Aslında Türk Geriatri Derneğini kurduğumuzdan beri hep düşünür dururum, pediatrik (çocuklarla ilgili) nöroşirurji (beyin cerrahisi) var da niye geriatrik (yaşlılarla ilgili) nöroşirurji (beyin cerrahisi) yok diye… Hadi şuna ‘nöroşirurji’ deyip durmayalım da, ‘beyin sinir ve omurga cerrahisi’ diyelim ki daha anlaşılır olsun. Tabii ki ülkemizde geriatri uzmanı sayısı henüz iki elin parmaklarını geçmiyor iken, nereden çıktı bu geriatrik nöroşirurji diyebilirsiniz…

Nüfusumuzun büyük çoğunluğunu çocukların oluşturduğu yıllarda, üstelik de yetersiz koşullarda çocuklara en iyi sağlık hizmetini verebilmek için elimizden geleni yapmış ve Türk Pediatrik Nöroşirürjisini dünyada ilk sıralara çıkarmıştık; artık gelişen koşullarda yaşlılarımıza da en iyi hizmeti verme zamanı geldi de geçiyor bile…

GERİATRİK NÖROŞİRÜRJİ… NEDEN OLMASIN?

İletişim

Herhangi bir tıbbi sorunuz için lütfen güler yüzlü personelimizle iletişime geçmekten çekinmeyin.

Sohbete Başla
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz