BOYUN FITIĞI BELİRTİLERİ

BOYUN FITIĞI BELİRTİLERİ

Boyun fıtığı olan kişilerde ilk belirti boyun ağrısıdır. Bu ağrı önce tutulmalar şeklinde başlar ve giderek süreklilik kazanır. Öksürmekle, hapşırmakla ve ıkınmakla ağrıda ani artmalar olur. Hasta başını aşırı sağa veya sola çevirdiğinde kollarında elektrik çarpması gibi ani rahatsızlık duyabilir. Fıtık iyice büyüdüğünde kollarda ağrı şikayeti başlar. Sol koldaki ağrıları kalp ağrısından ayırt etmek için de kalp incelemeleri yapılır.  Kollarda uyuşma, karıncalanma da olabilir. Eğer elde veya kolda kuvvet kaybı ya da bacaklarda sertleşme, yürüme güçlüğü ve idrar kaçırma başladı ise artık geri dönülemez nokta yaklaşmış demektir. Bu son saydığımız belirtileri beklemeden bir beyin cerrahına başvurulmalıdır.

BOYUN FITIĞI TEDAVİSİ

Boyun fıtığı tedavisi, fıtığın yerine ve büyüklüğüne göre değişir. Tedavi yöntemine karar verirken hastanın şikayetleri, muayene bulguları ve MR, Bilgisayarlı Tomografi görüntüleri temel alınır. Bu tedaviler Fizik Tedavi yöntemleri, iğne ile boyna yapılan tedaviler, iğne deliğinden boyundaki fıtıklaşmış diskin içine girilerek yapılan ameliyatlardan; önden girilerek uygulanan mikrocerrahi, boyun omurlarının çıkarıldığı ve platin denen metal aletler yerleştirilen karmaşık cerrahi yöntemler, arkadan küçük cilt kesilerinden yapılan düşük riskli ameliyatlara kadar değişebilir. Becerikli ve tüm bu yöntemleri başarıyla uygulayabilen tecrübeli beyin cerrahınız sizin için en doğrusunun hangisi olduğuna en iyi kararı verecektir.

BOYUN FITIĞI AMELİYATLARI

Boyun fıtığı ameliyatları için kullanılan birçok yöntem var. Henüz başlangıç düzeyinde olan fıtıklar, hastayı uyutmadan boynuna batırılan bir iğnenin içinden fıtığı küçülterek tedavi edilebiliyor. Patlamış fıtıklar ise boynun ön tarafından mikrocerrahi ile boşaltılıyor, ve yerine hastanın boyun hareketlerini eskisi gibi yapabilmesini sağlayan ileri teknoloji ürünü bir protez yerleştiriliyor. Daha ileri düzeydeki fıtıklarda ise ameliyat sırasında boynuna vida, plak benzeri platinler takılması gerekebiliyor. Çok ileri düzeydeki kireçlenme ile birlikte olan fıtıklarda ise ameliyat hastanın boynunun arka tarafından, yani ensesinden bir takım kemiklerin çıkarılması şeklinde yapılıyor ve yine vidalar yerleştiriliyor.

BOYUN FITIĞI AMELİYATI SONRASI

Boyun fıtığı ameliyatı sonrasında 3 gün boyunca banyo yapmamanız, daha doğrusu yara yerine su değmemesi gerekir. Eğer su değmesi zorunlu ise, oradaki pansumanın hemen yenilenmesi gerekir. Ama ameliyattan 72 saat sonra, yara bölgesindeki pansumanı çıkarıp atabilir ve banyonuzu yapabilirsiniz. Tabii ki kastedilen bu bölgenin keselenmesi veya tıraş olmanız değildir. Banyo sonrasında bölgeyi kibarca kurulayıp üstüne iç çamaşırınızı giyebilir, yani yarayı açık bırakabilirsiniz. Tıraş olmak için ise en az 2 hafta geçmesini bekleyin. Kimi durumlarda doktorunuz o bölgeye pansuman yapmak yerine bir sprey sıkmış olabilir, bu durumda 72 saat beklemeniz de gerekmez. Ancak yara bölgesi gizli dikişle dikilmiş değil de açıkta dikiş iplikleri varsa o zaman yaraya banyo sonrası pansuman yaptırmak ve 7. gün dikişleri herhangi bir doktora aldırmak gerekir. Giysi seçerken özellikle soğuk mevsimlerde boyun ve sırt bölgesini sıcak tutacak giysiler (mesela Termal iç çamaşırları) seçmeye özen gösterin. Herhangi bir markanın ürettiği orta sertlikte bir hazır yaylı yatakta yatmanız ve bu yatağı da her 8 yılda bir yenilemeniz gerekecektir. Boynunuz için de cinsiyete göre farklı boyutlarda üretilen ortopedik boyun yastıklarından kullanmanız uygun olur. Ağırlık taşırken de yükü iki elinize eşit olarak bölüştürüp öyle, yani dengeli bir şekilde taşımanız veya taşıyacağınız yükü vücudunuza yakın bir şekilde yani göğsünüze dayayarak taşımanız uygundur. Söz konusu ağırlık en az 1 yıl boyunca asla 5 kg’ı geçmemelidir.

Size ameliyatın hemen sonrasında başlanan antibiyotik, ağrı kesici gibi ilaçları elinizdeki kutuları bitene kadar kullanın ve sonra başka ilaç içmeyin. Eğer cerrahınız kilo fazlanız olduğunu söyledi ise hemen ameliyat sonrasında bir diyetisyen gözetiminde diyete başlamanız gerekir, hatta hastanede yattığınız süre içinde önünüze gelen porsiyonların büyüklüğünü örnek alsanız bile kilo vereceksiniz. Size eğer takıldı ise boyun korsenizi yataktan kalkmadan takmanız gerektiğini, ayakta iken ve otururken takılı olacağını ve ancak yatağa yattıktan sonra çıkarmanız gerektiğini unutmayın. Korsenizi 1. ay sonunda çıkarın ve hemen Fizik Tedaviye başlayın. Bunun için de randevunuzu hemen ameliyattan sonraki ilk günlerde ayarlayın. Fizik Tedavi sonrasında fizyoterapistlerinizin size öğreteceği hareketleri hayatınız boyunca yapmanız gerekecek. Fizik Tedavi bitip te bunun üzerinden de 1 ay geçince, bir spor salonunda veya hoca gözetiminde Pilates eksersizlerine başlayabilirseniz, bundan sonraki yaşam kalitenizde belirgin düzelme olacaktır. İşe veya ev işlerine başlayacağınız süreyi cerrahınız size yaptığı ameliyatın cinsine göre belirleyecektir ama şunu unutmayın ki işe başlamanız demek günde 8 saat ağır iş yapmak demek değildir. Yani sürekli pozisyon değiştirmeye çalışın, yani 1 saat oturduysanız yarım saat ayakta olun veya uzanın, 1 saat yattı iseniz yarım saat ayakta gezinin. Yürüme ve yüzme (tabii stilli yüzebiliyorsanız) gibi sporlara kendinizi aşırı zorlamadan hemen ameliyatın iki hafta sonrasında başlayabilirsiniz ama tenis, basketbol, kayak gibi ağır sporlara başlayabilmek için en az 1 yıl süresinde düzenli egzersiz yapmanız gerekir.

Seyahat konusuna gelince, bunun başlama süresi genellikle işe başlama süresi ile aynıdır. Tabii ki bazı ameliyatlardan hemen sonra cerrahınız memleketinize dönmenize izin verecektir, ama bu konuda size önerilen aracı seçmeye özen göstermelisiniz. Temel bir kural olarak üzerinizde korse olduğu sürece araba kullanmamaya ve çok uzun süreli seyahatlere çıkmamaya dikkat edin. Hayatınız süresince de uzun seyahatlerde her saat başı bir mola verip, ayağa kalkıp en az bir 5 dakika yürüyün. Kıtalararası uçuşlarda bile orta koridoru bu amaçla kullanabilirsiniz. Bir arabada yolculuk ederken de hangi koltukta oturuyor olursanız olun koltuğun üst kısmındaki baş desteğini başınızın tam arka kısmına temas edecek şekilde ayarlayın ve bunun tüm ömür boyu uyulacak bir kural olduğunu da unutmayın. Çünkü içinde olduğunuz araca arkadan çarpılması durumunda sizi felçle sonuçlanabilecek bir durumdan kurtaracak olan tek önlem budur. Taburcu olurken size verilen dokümanları içeren dosyayı kaybetmemeniz ve her doktora gittiğinizde yanınızda götürmeniz sizin yararınıza olacaktır. Ancak cerrahınıza kontrole gelirken bu dosya mutlaka yanınızda olmalıdır. Cerrahınıza kontrole fizik tedavi bittikten 20 gün sonra gelmelisiniz. Bu kontrol görüşmesi ücretsiz olacaktır. Eğer uzakta yaşıyorsanız bu görüşme telefonla da yapılabilir. Bu durumda cerrahınızın sekreterine ameliyat olduğunuz tarihi belirtmenizde yarar vardır. Tüm bu sıralanan kurallar, CERRAHINIZ SİZE AKSİNİ SÖYLEMEDİĞİ SÜRECE geçerlidir, yoksa tabii ki cerrahınızın size söylediklerine uyacaksınız.

İletişim

Herhangi bir tıbbi sorunuz için lütfen güler yüzlü personelimizle iletişime geçmekten çekinmeyin.

Sohbete Başla
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz