Sıkça Sorulan Sorular

Yoğun Bakım

Acil Durumlar İçin

Sağlığınız bizim için önemli 

“Yıllar içinde hastalarımızdan veya tanıştığımız insanlardan en çok duyduğumuz soruları ve bunların cevaplarını aşağıda listelemeye çalıştık. Yine de sorunuzun cevabını burada bulamazsanız, bize sorabilirsiniz…”
Modern tıbbın en son teknolojilerinin kullanıldığı yoğun bakım ünitesi ya da reanimasyon ünitesi kurulma amacı, hastaları hayatta tutmak; eğer iyileşebilecek bir durumları varsa onlara zaman kazandırmak.
Eğer hastanızı yatırdığınız yoğun bakım merkezinde verilen hizmet hakkında şüpheleriniz varsa, ki hatta kimi zaman bu durum söz konusu ünitenin çalışanları tarafından da doğrulanabilir; o zaman haklı olarak daha iyi bir yoğun bakım merkezi aramaya başlamalısınız. Ancak şunu unutmayın ki, bir “yoğun bakım” ın kalitesi sahip olduğu aletlerden çok, çalışan uzman ve hemşirelerin sayısı ve bunların deneyimi yanı sıra; söz konusu yoğun bakım hizmetlerini yöneten hoca ile ölçülür. Yani aslında iyi bir yoğun bakım hizmeti verebilmek için şunlar gerekmektedir: Hastanızın başında 24 saat sadece onunla ilgilenecek deneyimli bir hemşire, yoğun bakım ünitesinin başında tüm takip ve tedavileri 24 saat denetleyen bir yoğun bakım uzmanı hekim; hastanızı günde en az üç-dört kez görerek değişimleri izleyen bir hoca ve tüm ekibin başında da bu hizmeti ve tedaviyi koordine edip, gerekli girişimleri planlayacak olan deneyimli bir hoca.
Son yıllarda ülkemizde gelişen acil sağlık hizmeti kapsamında, çok sayıda donanımlı ambulans yanı sıra; ambulans uçak ve ambulans helikopter ve deniz ambulansı alınması ile, yoğun bakım gerektiren hastaların hastaneler hatta şehirler arası taşınması mümkün hale gelmiştir. Hastanın bu şekilde nakledilmesi sırasında, yoğun bakımda alması gereken tüm tıbbi müdahalelerin yapılması ve tedavisinin kesintiye uğramaması gerekir. İşte tüm bu araçların içinde, en gelişmiş yoğun bakım ünitelerinde bulunan cihazların hemen hepsi mevcuttur. Elbette tecrübeli bir acil tıp teknisyeni, daha da iyisi bir acil tıp uzmanı hekimin de araç içinde bulunması gerekir. Böylece hasta, yoğun bakımda uyumakta iken; gözlerini daha iyi, daha donanımlı bir yoğun bakım merkezinde açabilir.
Koma doktorlar tarafından derecelendirilir ve yine sağlık otoritesi tarafından derecelendirilmiş yoğun bakımlarda tedavi edilmeye çalışılır. Buralarda hasta, komaya yol açan hastalık ile ilgili gereken tüm tıp dallarından uzmanlar tarafından görülür ve tedavisi planlanır. Hasta komadan hiç çıkmayabileceği gibi, kimi zaman komadan çıksa bile halk arasındaki tabiri ile “bitkisel yaşam” denen durumda da kalabilir. Bazı şanslı hastalar ise aylarca ve kimi zaman yıllarca devam eden rehabilitasyon süreçleri ardından bazı sekellerle yaşamak durumunda kalırlar. Çok daha şanslı olanlar ise, komadan önceki tamamen normal olan yaşamlarına dönebilirler.
“Beyin kanaması”, “beyin damar tıkanması” gibi hastalıklar nedeni ile veya bir travmaya, kazaya bağlı olarak hasta koma durumunda acil servise kaldırıldığında, hekimler ve hastanın yakınları yoğun bakım servisi olan hastane arayışına giriyorlar. Çok haklı olarak da en iyi yoğun bakım merkezine ulaşmak istiyorlar. Aslında Ankara’da yoğun bakım ünitesi olan hastaneler arasında tüm sağlık bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerini, üniversite hastanelerini sayabilirim. Tabii ki özel hastanelerdeki yoğun bakım merkezlerinde kimi zaman Avrupa, hatta Amerika standartlarında hizmet alınabilen çok iyi yoğun bakım merkezleri olduğunu unutmamak gerekir. Ancak acil servislerde kullanılan boş yoğun bakım yatağı arama sistemlerinin, bazı özel hastanelerdeki boş yerleri her zaman göremediğini; hastaların günümüzde buralara ancak kendi olanakları ile ulaşabildiklerini de hatırlatmak istiyorum. Yeri gelmişken, SGK anlaşması olan bazı özel hastanelerde yoğun bakım hizmetlerinden ekstra bir ücret alınmakta olduğuna da dikkatinizi çekerim.

Bize Ulaşın!

İletişim

Herhangi bir tıbbi sorunuz için lütfen güler yüzlü personelimizle iletişime geçmekten çekinmeyin.

Sohbete Başla
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz