BOYUN FITIĞI

Boyun fıtığı nedir derseniz, burada kastedilen; boyundaki morga kemikleri arasındaki disk fıtığıdır. Bu fıtıklaşma hem boyun ağrısına yol açar ve hem de kola giden sinire bastığı için kol ağrısına yol açar. Ağrıya belki katlanılabilir ama esas tehlikeli olan sinir üzerindeki bu baskının giderek kolda güçsüzlüğe yani felce yol açmasıdır. Boyun ağrısı ile birlikte kol ağrısı da olan hastaların bir beyin cerrahına başvurması bu yüzden çok önemlidir. Beyin cerrahı yaptıracağı tetkiklerle felç tehlikesinin düzeyini belirleyip ona göre her hasta için farklı bir tedavi planı yapacaktır.

BOYUN AĞRISI

İlk kez görülen bir hastanın muayenesine ayrılan sürenin, uluslararası standardı 30 dakika. Yurt dışında özellikle batı dünyasındaki gelişmiş ülkelerde yolu hekime düşenler çok iyi bilir. Bunun öncesinde de en az bir 10-15 dakikalık hemşire değerlendirmesi vardır. Ne yazık ki bu süre devlet hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde, popülist politikalar doğrultusunda, devlet tarafından “bedava” verilen sağlık hizmeti söz konusu olduğunda 5 dakikayı pek geçmiyor. Özel hastaneler ve özel hekim muayenehanelerinde ise 20 dakika. Çok az hoca arkadaşımın bu süreyi 30 dakika olarak kullandığını biliyorum. İlk kez karşılaştığınız bir insanı 30 dakika içinde dinleyip, sorunlarına empati yapıp, detaylı bir şekilde muayene edip, yapılmış bulunan tetkiklerini inceleyip; sonra da bir çare bulabilmek için bu sürenin ne kadar yeterli olabileceğini bir düşünün… Ben kendi pratiğimde bu süreyi 45 dakika olarak belirledim. Belki daha az kazanıyorum ama hata yapma olasılığımı sıfıra yaklaştırabilsem, ne mutlu bana!

“TEDAVİ BİR ÖMÜR SÜRER, TEŞHİS BİR DAKİKA!”

Boyun ağrısını hayatında en az bir kez çekmemiş kimse yoktur. Şunu da unutmamak gerekir ki, çağımızın en önemli problemi depresyonun bulgularından biri de baş ağrısıdır. Bu nedenle, boyun ağrısı ya da doktorların deyimiyle servikal ağrı yakınması olan hastalarımızın ruhsal durumunu ilk başta bir test ile değerlendiriyoruz. Tabii boyun ağrısı ile birlikte kola inen ve öksürmekle- ıkınmakla artan ağrısı olanların durumunun daha ciddi değerlendirilmesi gerekiyor. Böyle psikolojik bir sorunu olmayanları ise önce detaylı bir şekilde muayene ediyor, daha sonra da röntgen filmleri, MR gibi tetkikler yaptırıyoruz. Özellikle gençliğinde profesyonel düzeyde voleybol oynamış hanımlarda ve tabiri caizse “kuğu gibi” boynu olan hanımlarda boyun ağrısına yol açan kireçlenme ve boyun fıtıkları oluyor.

BOYUN AĞRISI NASIL GEÇER

Boyun ağrılarının tedavisinde de ilk basamakta ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlarla birlikte iki hafta süre ile kullanılan boyunluk var. Böylece düzelmeyen hastaların ise fizik tedavi görmesi gerekiyor. Unutmamalı ki fizik tedavinin ilk günlerinde kişinin ağrıları artabiliyor. İşe yaramadı demeyip, tedaviye devam etmek gerekiyor. Fizik tedavi bittikten 20 gün sonra ise hasta en iyi durumuna geliyor. Fizik tedavi uzmanlarının verdikleri hareketleri ise ömür boyu yapmak gerekiyor. Fizik tedavi ile de iyileşmeyen hastalara ise kimi çok az riskli bir şekilde iğne deliğinden yapılan ameliyatlardan, açık ameliyatla platin yerleştirilmesine kadar değişen ameliyatlar yapılması gerekebiliyor.

BOYUN AĞRISI OLANLAR NE YAPMALI?

Boyun ağrısı, sırt ağrısı, kulunç ağrısı, boyundan başlayıp kola doğru inen ağrısı olan insanlara ilk ve en önemli uyarımız; bu ağrının sağda veya solda olmasına bakmaksızın, hiç vakit kaybetmeden hemen bir kalp doktoruna başvurmaları. Unutmamak gerek ki, boyun ağrısı veya kol ağrısı sizi öldürmez ama kalp hastalığı öldürebilir.  Bir kere kalp muayenesinden temiz çıkan hastalar ise artık gönül rahatlığı içinde fizik tedavi ve/veya beyin cerrahisi uzmanına başvurabilirler. Peki bir insan boyun ağrısından korunabilir mi? Yani önleyici tıbbın bu konuya bakışı nedir? Efendim, boynunuzu korumanız, belini korumanız kadar kolay değil. Bunun nedeni hem boyun omurlarınızın daha narin ve hem de boyun kaslarınızın daha zayıf olması. O halde boyun çevresi kaslarını güçlendirecek egzersizleri günlük ya da haftalık egzersiz programınızın içine koymalısınız. Tüm omurga için olduğu gibi, boyun için de yapılabilecek en iyi egzersiz Pilates’tir. Tabii ki bunu mutlaka sertifikalı bir hocadan öğrenmeniz gerekir. Burada yeri gelmişken vurgulamak istediğim önemli bir nokta daha var: Pilates yere serilen bir mat örtüsü, bir büyük Pilates topu, bir küçük içi kum dolu ağırlık topu ve sertliğine göre renklerle kodlanmış elastik bantlarla yapılır. Başka bir şey gerekmediği için kolaylıkla ve ekonomik bir şekilde, eğitiminizi aldıktan sonra evde de yapabileceğiniz bir yöntemdir. Yani mutlaka bir salonda “Aletli Pilates” grubuna katılmak için büyük masraflara girmek zorunda değilsiniz.

Koruyucu önlemlere gelince, son yıllarda hem araç sayısının artması ve hem de araçların hızının artması sonucunda; özellikle şehir içinde olan araç içi trafik kazalarının artması önemli bir noktaya dikkatinizi çekmemizi gerektiriyor. İçinde olduğunuz araca arkadan çarpıldığında genellikle bir hastaneye bile gitmeniz gerekmiyor. Ancak başınızın kaza sırasında hızla öne arkaya savrulmasının acısı yıllar sonra çıkıyor. Hatta bazen cerrahi uygulanmasını gerektirecek kadar ciddi durumlar ortaya çıkabiliyor. Araç koltuklarındaki ayarlanabilir baş destekleri işte sizi bu tip kazalarda korumak için zorunlu hale getirilmiştir. Yani ister arabayı siz kullanıyor veya önde yan koltukta oturuyor olun, isterseniz arka koltukta veya bir otobüs/minibüste oturuyor olun; daime bu baş desteğini başınızın tam arka kısmına değecek şekilde ayarlamanız veya oturuşunuzu buna göre düzeltmeniz gerekir.

İletişim

Herhangi bir tıbbi sorunuz için lütfen güler yüzlü personelimizle iletişime geçmekten çekinmeyin.

Sohbete Başla
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz